Jom Buat tart telur .. kali ni aku bagi macam mana cara-caranya supaya tart telur anda menjadi..jeng..jeng..
125 gram mentega (guna mentega sejuk dpd peti sejuk ..potong2 menjadi 4/6 bahagian kecil)
63 gram gula aising (ayak gula ni jangan malas-malas ya)
250 gram tepung gandum (ayak juga)
1 kuning telur
1/2 sudu teh esen vanila
1 sudu besar air (guna air sejuk yaaa)
Cara membuatnya :
1. Ayak tepung dan gaulkan sebati dengan gula aising
2. kemudian gaulkan pula dengan mentega sehingga menjadi seperti serbuk roti
3. masukkan 1 kuning telur,esen vanilla dan air
4. gaul semuanya sehingga menjadi doh dan bentukkan seperti bola dan sejukkan sebelum digunakan
Tips : selepas masukkan doh dalam acuan , cucuk-cucukkan dengan garfu ya.. masak lah dalam 15-20 minit sehingga pastry tu masak , baru masukkan filling J
Bahan filling :
250 gram air
125 gram gula (kalau manis sangat kurangkan gula anda J)
5 biji telur gred B
100 gram susu cair
Cara membuatnya :
Filling di atas untuk 2 kali adunan pastri di atas
Gula dan air disatukan sehingga menjadi air gula, kemudian masukkan kesemua bahan yang lain dan pukul sehingga sebati (Tips : pukul tu jangan la sampai berbuih-buih ..asal sebati ja berhenti lah pukul) dan tapiskan terlebih dahulu sebelum digunakan. Oppsss .. aku ada buat tambahan tepung kastard sebanyak 2 sudu teh untuk filling yang aku buat ..kalau mau ikut silakan ikut hehehehe
Tips : bahan filling tu, kalau mau masak atas api yang kecil pun bole...tapiiiii jangan sampai mendidih pula ...asal panas ja angkat la terus
OK SELAMAT BERJAYA kepada yang mau mencuba
No comments:
Post a Comment