Followers ...Thank you very much :)

Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya. sila tinggalkan jejak anda untuk memudahkan saya berkunjung ke blog anda pula :) . Blog ini tujuan utamanya untuk mempromosikan kek-kek buatan tanganku sendiri :),berkongsi cerita dan juga resepi-resepi kegemaranku.

Kepada yang ingin membuat tempahan sila hubungi nombor berikut 0149523772 . Tempahan hendaklah dibuat sekurang-kurangnya 2hari sebelum tarikh penghantaran atau ambil.

KEK COKLAT MOIST RM1.50 SEPOTONG ADA DI SINI

UMS Kolej Kediaman E (Gerai Selera Desa)
UMS Kolej Kediaman E (Koperasi ACME)

Monday, May 30, 2011

TART TELUR OOOooo TART TELUR PASTI MENJADI 3

Jom Buat tart telur .. kali ni aku bagi macam mana cara-caranya supaya tart telur anda menjadi..jeng..jeng..

Bahan Pastri :

125 gram mentega (guna mentega sejuk dpd peti sejuk ..potong2 menjadi 4/6 bahagian kecil)

63 gram gula aising (ayak gula ni jangan malas-malas ya)

250 gram tepung gandum (ayak juga)

1 kuning telur

1/2 sudu teh esen vanila

1 sudu besar air (guna air sejuk yaaa)

Cara membuatnya :

1. Ayak tepung dan gaulkan sebati dengan gula aising

2. kemudian gaulkan pula dengan mentega sehingga menjadi seperti serbuk roti

3. masukkan 1 kuning telur,esen vanilla dan air

4. gaul semuanya sehingga menjadi doh dan bentukkan seperti bola dan sejukkan sebelum digunakan

Tips : selepas masukkan doh dalam acuan , cucuk-cucukkan dengan garfu ya.. masak lah dalam 15-20 minit sehingga pastry tu masak , baru masukkan filling J

Bahan filling :

250 gram air

125 gram gula (kalau manis sangat kurangkan gula anda J)

5 biji telur gred B

100 gram susu cair

Cara membuatnya :

Filling di atas untuk 2 kali adunan pastri di atas

Gula dan air disatukan sehingga menjadi air gula, kemudian masukkan kesemua bahan yang lain dan pukul sehingga sebati (Tips : pukul tu jangan la sampai berbuih-buih ..asal sebati ja berhenti lah pukul) dan tapiskan terlebih dahulu sebelum digunakan. Oppsss .. aku ada buat tambahan tepung kastard sebanyak 2 sudu teh untuk filling yang aku buat ..kalau mau ikut silakan ikut hehehehe

Tips : bahan filling tu, kalau mau masak atas api yang kecil pun bole...tapiiiii jangan sampai mendidih pula ...asal panas ja angkat la terus


OK SELAMAT BERJAYA kepada yang mau mencuba

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...