Followers ...Thank you very much :)

Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya. sila tinggalkan jejak anda untuk memudahkan saya berkunjung ke blog anda pula :) . Blog ini tujuan utamanya untuk mempromosikan kek-kek buatan tanganku sendiri :),berkongsi cerita dan juga resepi-resepi kegemaranku.

Kepada yang ingin membuat tempahan sila hubungi nombor berikut 0149523772 . Tempahan hendaklah dibuat sekurang-kurangnya 2hari sebelum tarikh penghantaran atau ambil.

KEK COKLAT MOIST RM1.50 SEPOTONG ADA DI SINI

UMS Kolej Kediaman E (Gerai Selera Desa)
UMS Kolej Kediaman E (Koperasi ACME)

Monday, May 30, 2011

TART TELUR OOOooo TART TELUR PASTI MENJADI 3

Jom Buat tart telur .. kali ni aku bagi macam mana cara-caranya supaya tart telur anda menjadi..jeng..jeng..

Bahan Pastri :

125 gram mentega (guna mentega sejuk dpd peti sejuk ..potong2 menjadi 4/6 bahagian kecil)

63 gram gula aising (ayak gula ni jangan malas-malas ya)

250 gram tepung gandum (ayak juga)

1 kuning telur

1/2 sudu teh esen vanila

1 sudu besar air (guna air sejuk yaaa)

Cara membuatnya :

1. Ayak tepung dan gaulkan sebati dengan gula aising

2. kemudian gaulkan pula dengan mentega sehingga menjadi seperti serbuk roti

3. masukkan 1 kuning telur,esen vanilla dan air

4. gaul semuanya sehingga menjadi doh dan bentukkan seperti bola dan sejukkan sebelum digunakan

Tips : selepas masukkan doh dalam acuan , cucuk-cucukkan dengan garfu ya.. masak lah dalam 15-20 minit sehingga pastry tu masak , baru masukkan filling J

Bahan filling :

250 gram air

125 gram gula (kalau manis sangat kurangkan gula anda J)

5 biji telur gred B

100 gram susu cair

Cara membuatnya :

Filling di atas untuk 2 kali adunan pastri di atas

Gula dan air disatukan sehingga menjadi air gula, kemudian masukkan kesemua bahan yang lain dan pukul sehingga sebati (Tips : pukul tu jangan la sampai berbuih-buih ..asal sebati ja berhenti lah pukul) dan tapiskan terlebih dahulu sebelum digunakan. Oppsss .. aku ada buat tambahan tepung kastard sebanyak 2 sudu teh untuk filling yang aku buat ..kalau mau ikut silakan ikut hehehehe

Tips : bahan filling tu, kalau mau masak atas api yang kecil pun bole...tapiiiii jangan sampai mendidih pula ...asal panas ja angkat la terus


OK SELAMAT BERJAYA kepada yang mau mencuba

Wednesday, May 25, 2011

Strawberry Cream Cheese Cake with fruit cocktail


yuuuu huuu ... yummy :) .. kek ini di tempah oleh kawan lama ku sewaktu di ITMCS dulu, terima kasih kawanku :) ..lain kali jangan lupa untuk order lagi ...

Monday, May 23, 2011

Kek Coklat Moist Rose Ganache


Untuk kek ini, coklat untuk ganache boleh dipilih mengikut brand coklat kegemaran pelanggan. Harga kek bergantung dengan pilihan coklat :) . Harga untuk kek ini bermula darpada RM50 dan ke atas. Tempahan hendaklah dibuat sekurang-kurangnya 2 hari sebelum ambil atau dihantar. Kek ini ditempah oleh staff Chase Perdana kolej kediaman E UMS. Terima Kasih daun keladi lain kali jangan lupa order lagi :)

Tuesday, May 10, 2011

KEK COKLAT MOIST LAGI :)


Kek ini ditempah oleh ciken daripada UITM. Terima Kasih kien. Selalu toppingnya aku letak sos coklat tanpa butter dan taburkan dengan coklat rice sahaja. Tetapi atas permintaan ciken yang mahukan Topping Coklat sahaja, aku pun buatlah topping coklat + Butter yang tidaklah cair bila diletak di atas kek dan nampak licin ja , topping ni memang sedap :) ..untuk topping coklat+butter ada caj tambahan sebanyak RM3 sahaja bagi kek bersaiz 7" dan RM5 bagi kek bersaiz 10". MURAHHHH tuuuu hehehehe dan yang paling penting TIADA penyesalan :P (masuk lif tekan sendiri hehehe)

Friday, May 6, 2011

TENNIS THEMED CAKE


Kek ini di tempah oleh Jen daripada UMS. Terima kasih Jen lain kali tempah lagi :).

Thursday, May 5, 2011

TART TELUR OOOooo TART TELUR PERCUBAAN 2


Salam untuk semua yang sudi membaca entriku ini :) ... aku Cuba lagi buat tart telur ..kali ni aku bolehlah dikatakan berjaya ..aku lulus dalam percubaan membuat tart telur untuk kali yang kedua..sebab-sebab kejayaan aku hehehe adalah seperti berikut IKUT BETUL-BETUL APA YANG ADA DALAM RESEPI :) .. ok kepada yang berminat mau mencuba silalah salin resepi di bawah :) ..selamat berjaya

Bahan Pastri :

125 gram mentega
63 gram gula aising
250 gram tepung gandum
1 kuning telur
1/2 sudu teh esen vanila
1 sudu besar air

Cara membuatnya :

  1. Ayak tepung dan gaulkan sebati dengan gula aising
  2. kemudian gaulkan pula dengan mentega sehingga menjadi seperti serbuk roti
  3. masukkan 1 kuning telur,esen vanilla dan air
  4. gaul semuanya sehingga menjadi doh dan bentukkan seperti bola dan sejukkan sebelum digunakan

Bahan filling :

250 gram air
125 gram gula
5 biji telur gred B
100 gram susu cair

Cara membuatnya :

Filling di atas untuk 2 kali adunan pastri di atas
gula dan air disatukan sehingga menjadi air gula, kemudian masukkan kesemua bahan yang lain dan pukul sehingga sebati dan tapiskan terlebih dahulu sebelum digunakan. Oppsss .. aku ada buat tambahan tepung kastard sebanyak 2 sudu teh untuk filling yang aku buat ..kalau mau ikut silakan ikut hehehehe

OK SELAMAT BERJAYA kepada yang mau mencuba





Tuesday, May 3, 2011

TART TELUR OOOooo TART TELUR PERCUBAAN 1

Salam ..salam 1 Malaysia untuk semua yang sudi membaca entri ku ini.. hari ini aku ingin berkongsi pengalaman membuat tart telur. Aku sudah cuba buat tart telur ni sebanyak 2 kali. Kali pertama aku buat GAGAL :( . Sebab-sebab kegagalan aku adalah seperti berikut hehehe memandai-mandai ubah resepi yang diberikan. Resepi tu suruh guna telur gred B aku bantai guna telur gred A (sebab telur ni ja ada d rumah masa tu), butter pula, resepi tu suruh guna 250 gram aku pi bantai guna lebihan butter dalam peti sejuk yang tinggal 200 gram ja , hehehe bukan itu saja aku kurangkan tepung gandum daripada 500 gram ke 450 gram ja, aku kurangkan tepung sebab butter aku kurang, tapi aku tidak pula terfikir telur aku yang terlebih sudah :( ... hasilnya aku dapat doh yang lembik dan sangat-sangat susah mau di letak dlm acuan tart tapi aku teruskan juga membakar heheh (mana tahu ada kebarangkalian tart telur tu jadi) ..keputusannya tart yang aku masak tu... masak lah jugak tapiiiiii .. Gagal hehehe pastrinya tidak masak rata dan tidak rapuh kesimpulannya gagal lah bah ..tapiii filling tart telur menjadilah pula cuma mau di kurang kan gula sikit ... oklah aku akan sambung balik pasal tart telur ni di entri akan datang :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...